HERBES, FLORS I BEURATGES: TALLER D’ELABORACIÓ DE RATAFIA, 2024:

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, que és també Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor, ha organitzat un taller d’elaboració de ratafia conduït per La Sobirana, una cooperativa de Santa Coloma de Farners experta en l’elaboració d’aquesta beguda i altres licors tradicionals.

La ratafia és un licor d’herbes i nous verdes, molt arrelat al nostre territori. Antigament, era utilitzada per guarir diverses afeccions, aprofitant les propietats remeieres de les plantes, les espècies i els fruits que la componen.

La màgia d’aquesta beguda té a veure amb el seu important poder de socialització: La recol·lecció de les plantes i l’elaboració s’acostumen a fer en comunitat, amb amics, família o altres persones amb interessos compartits que, durant tot el procés, intercanvien receptes, curiositats i anècdotes. I és que no hi ha dues ratafies iguals. La variació en les proporcions de cada ingredient o, fins i tot, la seva presència o absència, determinen el resultat final, fet que la transforma en una beguda molt lliure, on cadascú té total sobirania en la seva composició.

Si es desitja obtenir una ratafia més fresca, predominaran plantes herbàcies com la menta, el poniol, la tarongina o la til·la. Contràriament, si es prefereix un sabor més boscà, abundaran plantes arbustives i adaptades a la sequera com el romaní, el donzell, la marialluïsa, la farigola o el llorer. Flors com la malva, els pètals de rosa o les inflorescències de saüc aportaran belles notes de color a la mescla. Finalment, la dolça aroma de les nous verdes xafades transforma el procés d’elaboració en una veritable experiència olfactiva.

Tot plegat, i barrejat amb aiguardent, s’haurà de deixar 40 dies a sol i serena. Caldrà anar xinxollant –barrejant- la mescla almenys un cop per setmana i, per Tots Sants, la ratafia ja estarà llesta per tastar, novament, en una celebració en comunitat.

📸 Museu de la Pagesia