PLANTES REMEIERES: PASSEJADA I TALLER D’ELABORACIÓ D’UN UNGÜENT NATURAL:

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, que és també Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor, ha organitzat una activitat dins el marc del Dia Europeu dels Parcs, en el que es commemora la declaració dels primers parcs nacionals a Europa. Això va ser l’any 1909, concretament a Suècia, i va servir de precedent en la creació de noves figures de protecció d’altres espais naturals europeus.

Amb l’objectiu de posar en valor el medi natural que ens envolta, s’ha volgut donar protagonisme a les plantes remeieres, i s’ha organitzat una passejada per aprendre-les a identificar i conèixer-ne les seves propietats. Seguidament, s’ha realitzat un taller d’elaboració d’un ungüent natural.

La passejada ha transcorregut pels entorns del Museu de la Pagesia i vora el volcà de Sant Corneli, on s’han trobat plantes com la sempreviva, la viperina, el saüc, el lligabosc, el llentiscle, l’estepa negra, la malva o l’olivarda, entre d’altres. A més de les propietats guaridores, s’han comentat diferents aspectes mitològics que es relacionen amb algunes d’aquestes plantes, així com alguns remeis tradicionals en els que es poden emprar.

En tornar al Museu de la Pagesia, les participants han elaborat un ungüent per afavorir la cicatrització de les ferides a partir de plantes com la malva, l’ortiga i la farigola. La base untuosa la constituïen la cera d’abella i l’oli d’ametlles.

Cal no oblidar el valor d’aquestes plantes, mal anomenades “males herbes”, ja que durant segles han guarit de moltes afeccions i malalties i d’elles se n’han obtingut els principis actius que, actualment, constitueixen l’essència de molts dels medicament que prenem.

Advertisement